TECHNIEKEN

Alternatieve energie

Bij de keuze van uw verwarmingsinstallatie moet u nu rekening houden met de stijging van de energieprijzen binnen de volgende 20 jaar.

De steeds strengere eisen op vlak van energieprestatie van de woning, in combinatie met bijhorende premies,  maken toepassing van duurzame energie voor woningbouw interessanter. Naar de toekomst toe zal dit op vlak van nieuwbouw een vereiste worden. Integratie van duurzame energie in uw verwarmingsinstallatie is mogelijk in verschillende trappen.Dit kan door plaatsing van een eenvoudige zonneboiler voor het sanitair warm water, gesteund door interessante premies. Of door toepassing van zonne-energie als ondersteuning van de verwarming.Warmtepompen, zowel geothermisch als lucht-water, kunnen op energievriendelijke manier zorgen voor zowel comfort aan warmte als sanitair warm water.Besparingen in energiekosten, ondersteuning door premies, zorgen voor een interessante winstfactor t.o.v. traditionele cv-installaties.Bij de firma Thevissen cv & sanitair bvba is de kennis aanwezig om een gepast voorstel uit te werken op maat van uw woning.U kan hiervoor terecht in onze toonzaal, waar ook oplossingen duurzame energie zijn opgesteld.Wij werken samen met ervaren installateurs die instaan voor een correcte installatie.

•WARMTEPOMPEN 

Werking: de warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. We onttrekken via de warmtewisselaar warmte aan de warmtebron (dit kan de bodem of de lucht zijn). Deze opgenomen warmte of thermische energie, wordt op een hogere temperatuur via de warmtewisselaars binnenin de woning afgegeven (vb. vloerverwarming, ventilo’s, sanitair warm water).

Tijdens dit proces wordt in een gesloten kringloop een milieuvriendelijk koelmiddel achtereenvolgens verdampt, gecomprimeerd en opnieuw vloeibaar gemaakt.De werking van een warmtepomp steunt op volgende fysische verschijnselen:Bij verdamping wordt warmte opgenomen, bij condenseren wordt warmte afgestaan.De temperatuur van een gas stijgt bij toenemende druk.De compressor brengt het koelmiddel (primaire vloeistof) op een hogere druk, waardoor ook de temperatuur van het medium stijgt. Deze ontwikkelde temperatuur wordt beschikbaar voor verwarming.

Warmteafgifte systemen op lage temperatuur zijn het best geschikt om te werken in combinatie met een warmtepomp (vb. vloerverwarming of Low temp ventilo’s).Warmtepompen kunnen ook aangewend worden voor de productie van sanitair warm water.

Het grote voordeel van een warmtepomp is zijn zuinige werking. Warmtepompen halen ongeveer 75 % van hun energiebehoeften voor de verwarming of de productie van warm water uit de natuur. 25 % van de energiebehoefte wordt geleverd door de elektriciteit nodig voor de aandrijving van de compresser.

merken:

Vaillant – ACV 

Centrale verwarming

•Ketel

De verwarmingsinstallatie is één van de belangrijkste investeringen in de woning.De verwarmingsketel, de kern van de installatie, niet altijd zichtbaar opgesteld, is een onmisbare schakel in de comfortvoorzieningen van de woning.De centrale verwarming zorgt voor een aangenaam woonklimaat en een comfort aan sanitair warm water. De geschikte verwarmingsinstallatie uitkiezen voor uw woning is, omwille van uitgebreide mogelijkheden, niet eenvoudig. Er wordt rekening gehouden met energiebehoefte, beperken energieverbruik, met gewenst comfort, met gewenst design en dit alles in functie van uw woning. Naast de verschillende keuzes in warmtebron zijn er ook op vlak van warmteafgifte verschillende mogelijkheden: kiezen we voor vloerverwarming, plaatstalen radiatoren, designradiatoren, convectoren,…De firma Thevissen cv & sanitair bvba staat klaar met professioneel advies en kan de geschikte installatie voor u opstellen.Wij werken samen met kennisvaardige installateurs die instaan voor een correcte installatie.Ons gamma omvat gerenommeerde kwaliteitsmerken.In onze toonzaal is een technische afdeling waar u de meest gebruikelijke verwarmingsproducten terugvindt en onze cv-adviseur die u graag verder helpt.

 

•Vloerverwarming

Geef toe: met een verwarmde vloer is het gezelligheid troef in uw woonkamer. Vloerverwarming is niet voor niets een van de meest comfortabele verwarmingssystemen. Bovendien is vloerverwarming uitermate geschikt om te werken op lage temperatuursregimes. U krijgt dus een aangenaam warm gevoel, terwijl het systeem toch op lagere temperaturen dan een traditioneel systeem werkt, en u dus minder energie verbruikt. Twee vliegen in een klap.

Bij de installatie van een vloerverwarmingsysteem wordt een netwerk van vernette polyethyleenbuizen in de chape (deklaag) gelegd. De dichtheid van het netwerk hangt af van de temperatuur die u in de kamer wil verkrijgen. Met een aangepast regelsysteem kan de temperatuur gemakkelijk per ruimte apart geregeld worden.

Met een aangepaste regeling kan het systeem trouwens ook gebruikt worden om te koelen worden. De koelcapaciteit is hierbij echter beperkt.

 

•Radiatoren

Moderne radiatoren zijn veel meer dan gewoon maar verwarmingstoestellen. Ze bieden niet alleen een optimale warmtespreiding, maar radiatoren mogen tegenwoordig ook mooi zijn om naar te kijken. Heel wat merken van radiatoren geven hun producten een opmerkelijke design mee of een vormgeving die zowel sober als stijlvol is. Met zo’n waardevolle toestellen kan u jarenlang genieten van warme momenten.

Ventilatie

Het grootste deel van de dag brengen we door in een gesloten ruimte.
Om het binnen comfortabel te maken en zo weinig mogelijk energie te verliezen, isoleren we onze woning. We maken alles goed dicht zodat er geen energie verloren gaat.
Toch moeten ruimtes regelmatig “verlucht” worden om de kwaliteit van de binnenlucht optimaal te houden. Een optimaal geventileerde ruimte, heeft enkel voordelen.Een goede ventilatie zorgt voor toevoer van verse lucht in de droge ruimtes (leefruimte en slaapkamers), een doorvoer van die lucht (meestal via deurroosters) en een afvoer van vervuilde lucht uit de natte ruimtes (keuken, toilet, badkamer).

•EPB-normen voor ventilatie

Sinds 1 januari 2006 moeten nieuwbouw en verbouwingen met bouwvergunning voldoen aan de EPB-regelgeving (Energieprestatie Binnenklimaat).
Een zeker niveau van thermische isolatie en energieprestatie is hiervoor vereist.
Bij nieuwbouwwoningen is een minimale, gecontroleerde ventilatie verplicht.

•Energiezuinig ventileren

Voor de mechanische ventilatie zijn verschillende ventilatiesystemen beschikbaar: eenvoudige mechanische afzuiging ,energiezuinige gecontroleerde mechanische afvoer (C+) en balansventilatiesystemen (D) met luchttoevoer, luchtafvoer en warmteterugwinning.Zowel met de vraaggestuurde C+-systeem als het D-systeem kan een belangrijke besparing in E-peilpunten gerealiseerd worden.

Werking en voordelen

Aanvoer van verse lucht in functie van de individuele behoefte per ruimte.
Constante stroom van frisse lucht.
Vervuilde lucht wordt automatisch afgevoerd en vervangen door frisse lucht.
Energiebesparing door warmterecuperatie van afvoerlucht.
Beschermt tegen vochtproblemen of schimmelvorming.
Voorkomt hoofdpijn en ademhalingsproblemen.
Schadelijke stoffen en fijnstof worden gefilterd.
CO2-reductie door lager energieverbruik.

MERKEN:
C+: Renson
D: Vasco